Welkom op de Sinterklaas Club! Alles over Sinterklaas, alle gedichtjes en plaatjes online
 
Home
Liedjes
Recepten
Avatars
Achtergronden
Gedichtengenerator
Kleurplaten
Links
Sinterklaasgedichten
Sinterklaasplaatjes
Sinterklaasringtones

 

Sinterklaas Recepten

Hier vind je alle lekkere recepten die bij sinterklaas horen, maak je eigen pepernoten, taai taai of marsepein voor Sinterklaas avond!

Pepernoten

Benodigheden:

200 gram bloem
1/2 theelepel bakpoeder
snufje zout
150 gram stroop
2 theelepels kaneelpoeder
1 theelepel kruidnagelpoeder
1 theelepel gemalen nootmuskaat
1/2 theelepel gemalen korianderzaad

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160 ºC. Zeef de bloem met het bakpoeder in een kom. Maak een kuiltje in het midden en doe daarin de stroop en de specerijen. Roer alles vanuit het midden goed door elkaar en maak een stevig deeg. Smeer een bakblik in met margarine, druk er knikkers van het deeg op en bak ze in een matig warme oven in circa 15 minuten lichtbruin en gaar. Je kan controleren of het gaar is door er met een naald in te prikken. Wanneer deze droog blijft, is het gaar.



Taai taai

Benodigheden:

250 gram bloem
100 gram honing
1 eetlepel stroop
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel potas (dit wordt ook wel kaliumcarbonaat genoemd)
3 theelepels kaneelpoeder
1 theelepel gemalen anijs
1 theelepel gemalen nootmuskaat
1 theelepel kruidnagelpoeder

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160 ºC.
Verwarm de honing zachtjes en roer er de stroop door. Zeef de bloem en meng er de specerijen en het rijsmiddel door.
Voeg er de inmiddels afgekoelde honing en stroop bij en kneed het geheel tot een stevig deeg.
Rol het deeg uit, of maak er vormpjes van in een koekplank. Leg het op een met margarine ingevette bakplaat en bak het in een matig warme oven in circa 25 minuten lichtbruin. Je kan controleren of het gaar is door er met een naald in te prikken. Wanneer deze droog blijft, is het gaar.


Kruidnootjes

Benodigdheden:

150 gram boter
125 gram bruine basterdsuiker
10 gram speculaaskruiden
250 gram zelfrijzend bakmeel
1/2 theelepel zout
4 eetlepels melk

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 ºC.
Kneed alle ingrediënten behalve de melk goed door elkaar en doe er zoveel melk bij dat het beslag lekker soepel wordt. Wrijf een bakblik
in met margarine. Maak van het deeg kleine balletjes, leg ze op het bakblik en druk ze iets plat. Bak ze in 15 tot 20 minuten lichtbruin en gaar.
Je kan controleren of het gaar is door er met een naald in te prikken. Wanneer deze droog blijft, is het gaar.


Marsepein

Benodigdheden:

300 gram poedersuiker
4 eetlepels bloem
100 gram boter
4 druppels amandelextract
verschillende kleuren bakkleurstof

Bereiding:

Kneed alles goed door elkaar tot een bal. De marsepein kun je kleuren door er wat druppels bakkleurstof aan toe te voegen. Wanneer je geen kleurstof kan vinden of het niet mag eten dan kan je ook bietensap gebruiken voor rode marsepein, of reine-claudesiroop voor groene marsepein of wortelsap voor oranje marsepein.
Je kan er nu leuke dingen van maken zoals poppetjes, diertjes, vruchten e.d



Speculaas

Benodigdheden:

400 gram bloem
2,5 theelepels bakpoeder
1,5 theelepel speculaaskruiden
200 gram boter
250 gram bruine basterdsuiker
75 gram amandelsnippers
1 ei

Bereiding:

Zeef de bloem en meng dit met het bakpoeder, de speculaaskruiden en het zout. Basterdsuiker en (koude) boter toevoegen. Kneed hier soepel deeg van laat dat vervolgens een nacht staan in de koelkast. Zo trekken de kruiden in het deeg. Niet langer, want daar wordt het niet lekkerder van. Dan het deeg goed kneden. Wie een speculaasplank heeft kan die met bloem bestuiven en er stukjes deeg indrukken. Anders rol je het deeg totdat het ongeveer 1,5 cm. dik is en kun je er koekjes van snijden.

Poppetjes zijn natuurlijk klassiek, maar je kan ook zelf andere vormen verzinnen. Dan het deeg bestrijken met ei. (ei kapot slaan en opstrijken met kwastje totdat het glimt) De koekjes leg je op een beboterd bakblik en bestuif je met amandelsnippers Ook de stukjes amandel bestrijken met ei. Vervolgens in een matig warme oven(170 graden) in zo'n 20 a 25 minuten bruin en gaar bakken. De laatste vijf minuten het speculaas even omdraaien.